Öncelikle ailelerin spor bilincini hem kendileri hem de çocukları için edinmelerini ve bu doğrultuda geç kalmadan harekete geçmeleri önerilmektedir. Çünkü özellikle okul öncesi çocuklarda hareketliliği sağlayacak aktivitelerin yapılması, yaş dönemlerine göre hazırlanmış özel programlarla, doğal gelişimlerinin desteklenmesi gerekmektedir.
Jimnastik öncelikle spor yapma kültürünü çocuklara aktardıktan sonra onlara en doğru aktivitelerin yapılması için bilinçli tercih imkanı sunmaktadır. Bu nedenle spor dalı seçmeden çocukların doğal gelişim ihtiyaçlarına cevap veren doğru programlar uygulayan bir eğitim merkezi tercih edilmelidir. Akademik kariyere sahip eğitmenlerle, çocuğun fiziksel yeteneğini gözlemleyerek çoçuk için doğru bir yol çizilmesinde birlikte karar verilmelidir.
Cimnastik hem kız hem de erkek çocuklara hitap eden fiziki ve ruhsal gelişimi sağlayan özellikle başlama yaşı 3 yaş olduğu için tüm sporların öncesinde yer alabilen, tüm çocuklara yönelik olimpik bir branştır. Cimnastik çocuklar üzerinde fiziki gelişimi sağlarken aynı zamanda da estetik bir görüntüye sahip olmalarını, boylarına göre kilo ve vücut kas kitlelerini dengelemelerini sağlamaktadır.
Cimnastik branşı tüm spor branşlarının temelini oluşturur. Bu temel eğitimi almış olan çocuklar ileride branş değişikliği yaptıklarında dahi, herhangi bir bireysel veya takım sporuna bir adım önde başlayacaklardır.
Kısacası cimnastik, denge, kuvvet, çabukluk, esneklik, el-göz / sinir-kas koordinasyonu, kontrol ve bedenini bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmaktadır.
JİMNASTİK VE ÇOCUKLAR ÜZERİNE FAYDALARI
Bir çocuk minimum 3 yaşında jimnastik sporuna başlayabilir. Yalnız bu başlangıç yaşı, çocuğun komut almasına, ailenin yetiştirme tarzına, karakter özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.
Çocuklar üzerine faydaları şöyle sıralanabilir:
Kas kemik yapısının kuvvetlenmesi,
Sinir-kas koordinasyonunun mükemmel seviyeye ulaşabilmesi,
Bedenlerini daha bilinçli bir şekilde kullanabilme ve esneklik kazanabilme,
Daha sosyal ve dışa dönük bireyler,
Hiperaktif çocuklarda daha sakin davranış durumu,
Duruş bozukluklarının düzeltilebilmesi,
Denge sorunu yaşayan çocuklarda olumlu yönde ilerleme,
İletişim kuramayan çocuklarda sosyalleşebilme,
Yaşıtları arasında daha aktif ve girişken olabilme,
Yaşıtlarına oranla her alanda daha fazla başarı gösterebilme,
Yaşıtlarına göre daha olgun ve sorumluluk sahibi olabilme
Comments